13/01 - 07/02 2015 | Γκάζι, Αθήνα

Θάνος Μούρραης – Βελλούδιος @ Beton7

afisa-velloudios

 Θάνος Μούρραης – Βελλούδιος (Χαμένος κρίκος ή μεταιχμιακός σπινθιριστής;)

Ο Δημοσθένης Αγραφιώτης επιμελείταί ένα πολυ-αφιέρωμα στον αεροπόρο, συγγραφέα, καλλιτέχνη Θάνος Μούρραη – Βελλούδιο στο κέντρο τέχνης και πολιτισμού Beton7 , στο Γκάζι, Αθήνα.

Διάρκεια: 13 Ιανουαρίου – 7 Φεβρουαρίου 2015
Εγκαίνια: 13 Ιανουρίου 2015 | 20:00
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα έως Παρασκευή 14.00-20.30 | Σάββατο 14.00-18.00 | Κυριακές κλειστά

Συμμετέχουν-συμβάλλουν: Ελισάβετ Αρσενίου, Γεωργία Σαγρή, Κατερίνα Κουτσίνα, Αντώνης Βολανάκης, Νεκτάριος Παπαδημητρίου, Πάνος Χαραλάμπους, Παναγιώτης Μποσνάκης, Διαμαντής Καράβολας, Λεωνίδας Εμπειρίκος, Νάντια Αργυροπούλου, Φαίδων Χατζηαντωνίου, Ελένη Πολυβίου, Αντώνης Νταγαδάκης, Αλέξης Σαββάκης, Βασίλης Νούλας, Κώστας Τζημούλης, Αναστάσης Καμπέρογλου, Κώστας Κλεφτόγιαννης, Γεώργιος Βελούδιος, Ναταλία Μελά, Λάκης Παπαστάθης (Cinetic-«Παρασκήνιο»), Μανώλης Μανουσάκης , Joulia Strauss , Michele Valley,Μαριέττα Καλλονά, Τάσος Βρεττός, Παντελής Βούλγαρης, Γιώργος Πανουσόπουλος, Μαρία Γεωργιλάκη,Ευθύμης Δημητρίου,Διονύσιος Φωτόπουλος ,Τώνης Λυκουρέσης, Νίκος Γκίκας, Μαρία Αργυράκη κ.α.
Επιμέλεια: Δημοσθένης Αγραφιώτης, ποιητής, καλλιτέχνης διαμέσων (intermediα).

Kέντρο Τέχνης και Πολιτισμού ΒΕΤΟΝ7: Πύδνας 7, (στάση Μετρό “Κεραμεικός”) Βοτανικός | Τηλέφωνο: 210-7512625

Στο Beton7 από τις 13/01/2015 μέχρι τις 07/02/2015 θα πραγματοποιηθούν τεκμηριώσεις, συμπλεύσεις και συμπλέξεις αναφορικά με το έργο του Θ. Μ – Β, θα ανακληθούν αναμνήσεις, θα υπάρξουν αναπολήσεις, θα γίνουν αναφορές, σταθμίσεις και αποτιμήσεις και θα εντοπιστούν οι προοπτικές που ανοίγονται. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα διοργανωθούν εκθέσεις, παρουσιάσεις τεκμηρίων, συζητήσεις, διαλέξεις, διάλογοι, προβολές ταινιών και φωτογραφιών, ηχητικές και άλλες εγκαταστάσεις, καθώς επίσης και επιτελέσεις (perfomances) σε επιμέλεια του Δημοσθένη Αγραφιώτη.

O Θάνος-Αλέξανδρος Δημήτρη Μούρραης-Βελλούδιος, αεροπόρος, ελληνοδίφης, λαογράφος, συνθέτης και δημιουργός της φαντασιομετρικής τέχνης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Ιουλίου 1895 και σπούδασε στην Ελβετία και στην Αγγλία. Ισχυριζόταν ότι παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις Νταντά της Ζυρίχης. Πέθανε στο τέλος του προηγούμενου αιώνα (1992). Είναι ο πρώτος DADA -DAGADA όπως προτιμούσε ο ίδιος- Έλληνας καλλιτέχνης ![?].

Οι πολλαπλές υποστάσεις του, οι πολλαπλές του πρωτοβουλίες, οι πολλαπλές του διαδρομές θα μπορούσαν να συνοψιστούν –για το σήμερα- σε δύο ερωτήσεις, σε δύο θεωρήσεις. Η πρώτη, ως η μεταιχμιακή (liminal) «φύση» της προσωπικής του περιπέτειας, καθώς διασχίζει και διαπερνάει εγκάρσια διάφορους και διαφορετικούς χώρους της κοινωνικής ζωής – από τον στρατό στον χώρο της τέχνης, από το Κολωνάκι (πατρικό σπίτι) μέχρι τις φτωχογειτονιές της Αθήνας (σπίτι φιλοξενίας, υποδοχής). Η δεύτερη, ως ο πιθανός , ο χαμένος ή ο λανθάνων κρίκος στην ασαφή και δυσκολοπροσδιόριστη αλυσίδα της ελληνικής πρωτοπορίας.
Οι δύο θεωρήσεις, οι δύο πρώτες προβληματικές, αποτελούν απλά σημεία εκκίνησης και η οποιαδήποτε επανεξέταση είναι περισσότερο από επιθυμητή και μάλιστα, εντόνως και επειγόντως.

Οι εκδηλώσεις και οι δράσεις στο Beton7 θα ενισχύσουν ή θα ανατρέψουν αυτές τις πρώτες προβληματικές. Θα πρέπει να τονιστεί ότι το αφιέρωμα στον Θ. Μ-Β δεν υπηρετεί κατά βάση μια προσέγγιση της ιστορίας ή της πολιτιστικής ιστορίας ή και της ιστορίας της τέχνης, αλλά φιλοδοξεί, πριν απ’ όλα, να συνομιλήσει με τον βίο και το έργο του Θ. Μ – Β στο παρόν με επικέντρωση όμως στο μέλλον, και πάντοτε με διάθεση επιτελεστική και φαντασιομετρική.

Πρόγραμμα δράσεων:

13.01 | 20.00 Εγκαίνια και επιτελέσεις (performances) από τους: Joulia Strauss, Michele Valley, Δημοσθένης Αγραφιώτης.
15.01 | 18.45 Αντώνης Βολανάκης, Επιτέλεση
16.01 | 18.45 Βασίλης Νούλας, Κώστας Τζημούλης.Επιτελεστική διάλεξη
21.01 | 18.45 Διαμαντής Καράβολας .”Ο Θ.Βελλούδιος και τα συγκείμενα (context) του 1920-30”.Διάλεξη.
22.01 |18.45 Πάνος Χαραλάμπους {Joseph Βeuys –Βελλούδιος} και Πάνος Μποσνάκης {Marcel Duchamp-Βελλούδιος}.Ομιλίες.
24.01 | 16.00 – 20.30 Ανοιχτή συζήτηση με θέμα” Έργα και βίος του Θ. Murray-Βελλούδιου» . Συμμετέχουν οι: Ναταλία Μελά, Κώστας Κλεφτόγιαννης, Αντώνης Νταγαδάκης, Αναστάσης Καμπέρογλου, Αλέξης Σαββάκης, Λεωνίδας Εμπειρίκος, Ευθύμης Δημητρίου, Κατερίνα Κουτσίνα,Γιώργος Πανουσόπουλος, Λάκης Παπαστάθης, Τώνης Λυκουρέσης, Διονύσης Φωτόπουλοςκ.ά και όσοι άλλοι γνώρισαν το Θ. Βελλούδιο από κοντά. [Θα γίνει βιντεοσκόπηση για τη δημιουργία αρχείου, αναμνήσεων και μαρτυριών].
27.01 | 18.45 Ελισάβετ Αρσενίου, «Ο Θ.Βελλούδιος και η Ελληνική πρωτοπορία». Διάλεξη-συζήτηση
30.01 | 18.45 Φαίδων Χατζηαντωνίου. Φαντασιομετρική παρουσίαση μουσικών και άλλων για την αεροπορία-«Μ.Χατζηδάκις,Θ.Βελλούδιος.Μια μουσική διένεξη».
03.02 18.45 Ο Λεωνίδας Εμπειρίκος συζητάει με το Δημοσθένη Αγραφιώτη για το ζήτημα της ‘παραναγνώρισης’ στις περιπτώσεις του Αντρέα Εμπειρίκου και του Θάνου Μούρραη-Βελλούδιου.
05.02 | 18.45 Νάντια Αργυροπούλου, “Πολλά ‘ισκιώματα’,το τρομερό ‘Αμάν’, ο Βελλούδιος, ο Εμπειρίκος και η ζωή ως ριζοσπαστική επινόηση”. Επίσκεψη σημειώσεων με εικόνες .
06.02 | 18.45 Μαρία Γεωργιλάκη ,«Η Μέδουσα του Βελλούδιου και άλλες μέδουσες»,Διάλεξη και προβολές εικόνων.

Περισσότερο υλικό:

Αφίσα (jpg)
Ηλεκτρονική Πρόσκληση (jpg)
Έντυπη πρόσκληση (pdf)
Πρόγραμμα (pdf)
Δελτίο προγράμματος (pdf)
Βιογραφία (pdf)
Πληροφορίες για την έκθεση στο Beton7Facebook event.
Κείμενο για την επιτέλεση στα εγκαίνια των εκδηλώσεων (pdf)

Media

Veloudios  – Beton7 – Trailer

Εκπομπή «Ώρα Ασφάλισης»: Η ασφάλιση έργων τέχνης και η ασφαλιστική αγορά
Η εκπομπή ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με την ασφάλιση έργων τέχνης με αφορμή την έκθεση – αφιέρωμα στον Θάνο Βελούδιο, στην αίθουσα «Beton 7».

Σύνδεσμος της εκμπομπής: «Ώρα Ασφάλισης»

“Πέρα από το καλό και το κακό”, μουσικό έργο του Θάνου Μούρραη – Bελλούδιου
σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση στην εκπομπή “TRACK” της Ράνιας Κλιάρη στο Beton7artradio στις 30/1/15
Έρευνα: Φαίδων Χατζηαντωνίου
Αναζήτηση: Αντώνης Νταγαδάκης
Συντονισμός: Δημοσθένης Αγραφιώτης




+++++++



Αφιέρωμα στο Θάνο Murray-Velloudios | Dada | Didi, event Auxlang, Πλάκα, Αθήνα, 2008
Εικόνες και κείμενα του Θάνου Μούρραη-Βελλούδιου αποτελούσανε το περιβάλλον της δράσης



Αφιέρωμα στον Θάνο Murray-Velloudios στο Beton7 , Γκάζι, Ιανουάριος 2015
Φωτογραφία Μιχάλης Αργυρού.