2-3 Οκτωβρίου 2015

Love Letters to a (Post-)Europe @ Bios

love_letters_2-3oct2015   

Το Love Letters to a (Post-)Europe ήταν ένα ζωντανό γεγονός που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών, στο πλαίσιο των δραματικών αλλαγών που συμβαίνουν στην Ευρώπη, στην πρωτεύουσα της χώρας που αυτή τη στιγμή βιώνει τη σφοδρότητα τη λιτότητας. Μία διαδικασία που έχει ξεκάθαρα αποτύχει.

Η συμμετοχή στο πρότζεκτ εξέφραζε την αλληλεγγύη των καλλιτεχνών προς την Ελλάδα. Όλοι όσοι ήταν μέρος αυτού, συμμετείχαν αφιλοκερδώς, ήρθαν στην Ελλάδα με δικά τους έξοδα και φιλοξενήθηκαν από τους καλλιτέχνες που έχουν τη βάση τους στην Αθήνα.

Οι καλλιτέχνες κλήθηκαν να ανταποκριθούν στην παρακάτω πρόκληση με ένα έργο –σε οποιοδήποτε φορμάτ και με διάρκεια όχι μεγαλύτερη από 15 λεπτά.

Πρόκληση

Στην Ελληνική γλώσσα υπάρχουν παραπάνω από τέσσερις λέξεις που περιγράφουν τις διαφορετικές μορφές της αγάπης. Σύμφωνα με τον Ιταλό θεωρητικό Franco “Bifo” Berardi, πριν πέντε χρόνια η Ευρώπη μπήκε σε μία βαθιά κρίση που υποδηλώνει ότι συμβαίνει κάτι ακόμη βαθύτερο, μία κρίση κοινωνικής φαντασίας, όπου το οικονομικό δόγμα έχει καταλάβει τον δημόσιο διάλογο. Αυτό το φαινόμενο σηματοδότησε και την εξέγερση των λαών της Ευρώπης: οι καταλήψεις σε πλατείες της Μαδρίτης, της Αθήνας, της Ρώμης κλπ. Η φυσική παρουσία σε δημόσιους χώρους επιβεβαιώνει κάτι απεριόριστο και μη μετρήσιμο στο παγκόσμιο σύστημα.

Αυτή τη στιγμή τα πράγματα έχουν κάνει τον κύκλο τους και διαφαίνεται ότι το οικονομικό δόγμα χρησιμοποιείται για να επιβάλλει καθεστωτική αλλαγή. Τους τελευταίους μήνες, ο δημόσιος διάλογος σχετικά με το τι έχει θεσπιστεί στο όνομα της Ευρώπης έχει φουντώσει.

Το ζωντανό αυτό γεγονός ζητά από τους καλλιτέχνες να ανταποκριθούν με την πράξη, την ιδέα ή τη μορφή μιας ερωτικής επιστολής. Του τώρα. Μπορεί η δράση αυτή να τερματίζει τον διάλογο εντελώς. Μπορεί να είναι μία πράξη που προσεγγίζει μία άλλη, μία διπλή ανάγνωση.

Στο αντίβαρο της κρίσης της κοινωνικής φαντασίας, του οικονομικού δογματισμού και της νεοφιλελεύθερης τυραννίας είναι η φαντασία, η ενσυναίσθηση, ο αισθησιασμός, η παρουσία, το να είμαστε μαζί, η εμπειρία του να βλέπεις κάτι με τα ίδια σου τα μάτια, τα ζωντανά μανιφέστο, οι ιστορίες, οι φιλικές κινήσεις, η συνεργασία, η αλληλεγγύη, η ανυπακοή, οι σαχλαμάρες, το να κάνεις δώρα, τηλεφωνήματα από και προς το πουθενά, το παραλήρημα, η σκληρή αγάπη, οι αποπλανήσεις, μηνύματα στο κενό, λατρεία, ουτοπίες, μετα -ουτοπίες, τραγούδια από το περιθώριο, ο ορισμός του τώρα.

Ιδέα και επιμέλεια: Lisa Alexander
Συμπαραγωγή: Lisa Alexander & BIOS

Παρασκευή 2 & Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Καλλιτέχνες: Kate Adams (UK), Demosthenes Agrafiotis (GR), Brian Catling (UK), cris cheek (UK), Robin Deacon (UK/USA), Vassiliki Dimou (GR), Tim Etchells (UK), Alec Finlay (UK), Matthew Goulish (USA), Guy Harries (UK), Steven C Harvey (UK), Catherine Hoffmann (UK), Wendy Houstoun (UK)
Mikhail Karikis (GR/UK), Brian Lobel (USA/UK), Claire MacDonald (UK), Georgios Makkas (GR), Ivana Müller (HR/FR), Mariela Nestora (GR), Kira O’Reilly (IR/UK), Florence Peake (UK),Erica Scourti (UK/GR),Maria Sideri (GR), Anna Sherbany (UK), Jungmin Song (KR),Yoko Tawada (JP/DE), Nikki Tomlinson (UK)

Διαβάστε το δελτίο τύπου (pdf – αγγλικά)

Το event στη σελίδα του Bios.
Φωτογραφίες του event στη σελίδα του Bios.

Ο Δημοσθένης Αγραφιώτης ήταν μεταξύ των 27 καλλιτεχνών που συμμετείχαν στο event.

Η επιτέλεση του έφερε τον τίτλο:

“CRISE / cries in meta-EUROPE”


Φωτογραφίες 1-7 από την Α. Γλύκου & 8-11 από τον Βαλάντη Παπαθανασίου

Προβληματική

Πολλές προσπάθειες έχουν επιχειρηθεί για να προσδιορίζουν την πολιτιστική «ουσία» της Ευρώπης. Μια από αυτές υποθέτει ότι η Ευρώπη είναι ο γεωγραφικός χώροςστο στον οποίο οι πολιτισμικές ή πολιτιστικές διαφορές είναι απόλυτα σεβαστές. Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω τον όρο «μετα-Ευρώπη», προκειμένου να ονομάσετε το τέλος του παραπάνω σεβασμού.

«Krisis» -«Κρίσις»έχει δύο σημασίες στα ελληνικά. Η πρώτη, η διαταραχή της κανονικότητας ή η ανατροπή της καθιερωμένης λειτουργίας ενός κοινωνικού ή βιολογικού συστήματος. Η δεύτερη ,η οριακή στιγμή σε κάθε διαδικασία λήψης αποφάσεων , όταν χρειάζεται στάθμιση τόσο των στόχων όσο και των αντίστοιχων μεθόδων ή μέσων..

Τι θα μπορούσε να είναι επιτελεστική ανάγνωση του διωνυμου [μετά-Ευρώπη / κρίση];

Βίντεο της επιτέλεσης