Θάνος Μούρραης Βελλούδιος – ο 166ος ντανταϊστής | The Box Athens

Την έκθεση Φωτογραφίας, Μουσικής & Κινηματογράφου, αφιέρωμα για την ζωή και το πολύπλευρο έργο του μοναδικού έλληνα dada καλλιτέχνη Θάνου Μούρραη – Βελλούδιου, επιμελείται καλλιτεχνικά ο Δημοσθένης Αγραφιώτης.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει μια σειρά απο εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα από 17 Απριλίου μέχρι 17 Μαϊου, στον χώρο The Box στη πλατεία Μαβίλη.

Velloudios_Horizontal_Final_Small

 

Η ενεργή συμμετοχή του Δημοσθένη Αγραφιώτη θα πραγματοποιηθεί κυρίως στις εξής εκδηλώσεις

  • Επιτέλεση-διάλεξη (demonstra©tion), στα πλαίσια των εγκαινίων της φωτογραφικής έκθεσης  «Φροντίδα για τις σκιές. Μια σύμπραξη  Βελλούδιου  & Εμπειρίκου»17 Απριλίου 2018
  • Συντονιστής συζήτησης στη Βραδιά Συζήτησης και Ανακοινώσεων: «Θάνος Μούρραης Βελλούδιος. Δελτίο  (πρόσφατων ) ευρημάτων», 2 Μαϊου 20:30

 

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του The Box Athens για το πρόγραμμα εκδηλώσεων και περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση

 

Δείτε το  δημοσίευμα της ιστοσελίδας CultureNow  καθώς και το δημοσίευμα της Αυγής  για τη σειρά εκθέσεων και εκδηλώσεων.

 

Η Φιλοσοφία της Έκθεσης (από τον επιμελητή Δημοσθένη Αγραφιώτη)

Το 2016 γιορτάστηκαν 100 χρόνια από τις δράσεις του DADA στο Cabaret Voltaire  της Ζυρίχης, μερικές από τις οποίες είχε παρακολουθήσει  και ο Ελληνοδίφης Θάνος Μούρραης-Βελλούδιος , όταν σπούδαζε στο Κολλέγιο  του St Galain  της Ελβετίας. Στη διάρκεια των εκδηλώσεων της εκατονταετίας,  οι ειδικοί ιστορικοί  της ντανταϊστικής περιπέτειας διαμόρφωσαν έναν κατάλογο  με 165 καλλιτέχνες-ιδες που αποτελούν τη φυλή των απανταχού ντανταϊστών.  Σ’αυτόν  τον κατάλογο δεν υπάρχει  ελληνικό όνομα. Προτάθηκε στην οργανωτική  ομάδα  να συμπεριλάβει τον μόνο Έλληνα ντανταϊστή, τον 166ο στον κατάλογο, τον Θάνο Μούρραη – Βελλούδιο.

Το έργο του Φαντασιομέτρη Θάνου Μούρραη Βελλούδιου  είναι ευρύ , σύνθετο και πολύπλοκο και θα απαιτήσει μια σειρά από εκδηλώσεις  για να γίνει προσιτό και αναγνώσιμο. Σ’ αυτό το πνεύμα, οι εκδηλώσεις  στο The Box  είναι αφιερωμένες σε τρεις  επικράτειες και αποσκοπούν να φωτίσουν:

(α)  Τη συνεργασία Βελλούδιου-Εμπειρίκου  με τις φωτογραφίες που προέκυψαν από αυτή  τη φιλία.

(β) Την ενασχόληση του  Βελλούδιου με τον Ζεϊμπέκικο – Ζευμπέκικο    .

delfikes1

(γ) Τη  δραστηριότητα του Βελλούδιου ως ηθοποιού.

velloudios-movie-banner

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφιών, προβολή ταινίας ,προβολή ταινιών-ντοκιμαντέρ, μουσική εκδήλωση, συζήτηση ,έκθεση αντικειμένων .

suzitisi-fb-banner-teliko