Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2013

Σεμινάριο Performance @ Βυρσοδεψείο

Tο Βυρσοδεψείο οργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά πολυσυλλεκτικό εργαστήριο με αντικείμενο έρευνας την επιτέλεση (performance).

To εργαστήριο απευθύνεται σε χορευτές‚ ηθοποιούς ‚ μουσικούς ‚εικαστικούς‚ θεωρητικούς της τέχνης‚ σε φοιτητές/σπουδαστές σχολών που επιθυμούν να διευρύνουν τα εκφραστικά τους μέσα και τις θεωρητικές τους γνώσεις σε σχέση με την επιτέλεση.

(Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο εργαστήριο αλλά δεν έχουν προηγούμενη επαφή με το αντικείμενο της περφόρμανς και τη σκηνική πράξη μπορούν να συμμετάσχουν με την συγκατάθεση του διδάσκοντα.)

Στόχος του εργαστηρίου είναι να ανοίξει ένας γενικότερος προβληματισμός για την επιτέλεση σήμερα να διευρύνουν οι συμμετέχοντες τα εκφραστικά τους μέσα και την θεωρητική τους κατάρτιση γύρω από την επιτέλεση (performance). Το εργαστήριο αποτελεί προϋπόθεση συνάντησης‚ σύγκλησης‚ και ώσμωσης διαφορετικών τεχνών και ανθρώπων διαφορετικών καταβολών.

Στα πλαίσια του σεμιναρίου θα υπάρξουν ανοιχτές παρουσιάσεις και συλλογική υλοποίηση κάποιων projects με την τεχνική υποστήριξη του Βυρσοδεψείου. Κάποια σεμινάρια θα καταλήξουν σε παράσταση. Περισσότερες πληροφορίες στην αναλυτική ενημέρωση των μαθημάτων.

Ημέρες εργαστηρίων
Έναρξη σεμιναρίων: 15 Οκτωβρίου 2013
Πρώτη συνάντηση γνωριμίας των υποψήφιων σπουδαστών με τους διδάσκοντες: Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στις 14:00
Διάρκεια: 1 τρίμηνo (Οκτώβριος – Δεκέμβριος.), 8 ώρες/μήνα.
Ώρες σεμιναρίου: Όλα τα μαθήματα θα συγκεντρωθούν από τις 12 μμ. έως τις 9μμ. Δευτ-Κυρ).

Συνδυαστικό μάθημα:
Δίνοντας έμφαση στην πολυσυλλεκτικότητα της επιτέλεσης και παράλληλα με την οποιαδήποτε άλλη επιλογή μαθήματος, συστήνεται από την ομάδα διδασκόντων ένα συνδυαστικό μάθημα (2 ώρες την εβδομάδα), στο οποίο θα διδάσκουν ταυτόχρονα δύο καθηγητές (διαφορετικών ειδικοτήτων, π.χ. ένας θεωρητικός και ένας χορογράφος). Με αυτόν τον τρόπο θα εναλλάσσονται όλοι οι καθηγητές του σεμιναρίου στο συγκεκριμένο μάθημα, με στόχο την ανταλλαγή διαφορετικών οπτικών και τεχνικών και την πολύπλευρη έρευνα.

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ:
Στο σεμινάριο διδάσκουν θεωρητικοί όσο και καλλιτέχνες με ζωντανή παρουσία στον χώρο της περφόρμανς σήμερα (περφορμερς‚ σκηνοθέτες‚ χορογράφους): Δημοσθένης Αγραφιώτης (ποιητής – καλλιτέχνης διαμέσων επιτέλεσης// Ομ.Καθ.Κοινωνοιολογίας //Καθηγητής – συνεργάτης Istitut Superieure des Beaux Arts Besancon‚ France‚ section; ‘Corps‚ Performance”)‚ Μαριέλα Νέστορα (χορογράφος)‚ Βάλια Παπαχρήστου (χορογράφος performer)‚ Adrian Frieling (performer)‚ Βασίλης Νούλας (σκηνοθέτης‚ θεωρητικός)‚ Τηλέμαχος Μούσας (μουσικός)‚ Αγλαΐα Παππά (ηθοποιός)‚ Αποστολία Παπαδαμάκη (χορογράφος)‚ Αναστασία Κουμίδου (σκηνοθέτης‚ ηθοποιός).

Δημοσθένης Αγραφιώτης – «(δια)πολιτιστικές διαστάσεις της επιτέλεσης {(inter)cultural dimensions of Performance}»

Kάθε Τρίτη στις 12.00 μ.μ.

Θεματολογία
1.Πολιτιστικό μόρφωμα(Culture)/πολιτισμός(Civilization) ως συγκείμενο (context) ως συγκείμενο της επιτέλεσης. Τελετή, τελετουργία ,συμβολικές διεργασίες. Παραδείγματα .
2.Σύγχρονες κοινωνίες και (μετα)νεοτερικότητα: ανάδυση και λειτουργίες της επιτέλεσης. Περιπτώσεις.
3.Η επιτέλεση ως πεδίο της διεπιστημονικότητας.(Ανθρωπολογία, Κοινωνιολογία, Γλωσσολογία κι άλλες επιστήμες του Ανθρώπου ή κοινωνικές επιστήμες. Σημασία για την τέχνη της Επιτέλεσης.
4. >>
5.Επιτέλεση: σύγχρονες πρακτικές και οριοσημάνσεις σε διαφορετικές κοινωνικο-πολιτιστικές συνθήκες.(Performance, Art of Performance, PerformingArts…).
6.Ελληνική εμπειρία της επιτέλεσης. Από τον Εμπεδοκλή στα νεοελληνικά εγχειρήματα.

Μια συνάντηση _ένα σαββατοκύριακο_16 ώρες_(4χ4).Εργαστήριο, σεμινάριο, masterclass.
4 συναντήσεις (4×4) 16 ώρες (2 ώρες θεωρία και 2 ώρες πρακτική)
Συνολικά 32 ώρες

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
1.www.dagrafiotis.com (βλέπε performance και επιμέλεια—http://dagrafiotis.com/?cat=19) .
2.Δ.Αγραφιώτη—βιβλία βλέπε την προαναφερόμενη ιστοσελίδα.(βλέπε δοκίμια, ερευνητικά βιβλία,…)
3.-Καταλογος-PERFORMANCE,1o Διεθνές Φεστιβάλ ,2η Biennale, Θεσσαλονίκης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη, 2009, έκδοση, 2010. (συν-επίτροπος-Δ.Α).
4.Marvin Carlson, ’Performance. A critical introduction’, Routledge, London, 2004, (2nd Ed.)
5.Richard Schechner, ‘Performance Studies. An introduction’, Routledge, NY, 2006, (2nd.Ed.).

Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτική παρουσίαση υπόλοιπων μαθημάτων εδώ.

ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟ
Ορφέως 174
ΑΘΗΝΑ 11855
+30 2103453203
vyrsoperformance@gmail.com