28 Μαΐου - 21 Ιουνίου 2015

APhF:2015 REFRAME MEMORY: Πλαίσια και Προοπτικές @ metamatic:TAF

poster

Tο metamatic:taf είχε τη χαρά να συνεργαστεί για πρώτη φορά με το διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας Athens Photo Festival, παρουσιάζοντας την έκθεση Πλαίσια και Προοπτικές, η οποία εγκανιάστηκε την Πέμπτη 28 Μαΐου στις 20.30 και διήρκεσε έως την Κυριακή 21 Ιουνίου 2015.

Η έκθεση αποτελούσε μία εκ των δύο επιμελητικών προτάσεων που φιλοξενήθηκαν στο metamatic:taf και ήταν ενταγμένες στο θεματικό πλαίσιο της διοργάνωσης του Athens Photo Festival 2015 με τίτλο «REFRAME MEMORY».

Στην εποχή του «πεφωτισμένου καταστροφισμού», της απέραντης κρισ(ι)ολογίας, των πολλών διαγνώσεων και της έλλειψης ισχυρών προτάσεων ή προοπτικών (θεωρίας και πράξης), κάθε πρακτική καλλιτεχνική υπόκειται σε σειρά δοκιμασιών, σε σειρά «πλαισιώσεων» προκειμένου να διακριβωθεί η υπόστασή της, η συνεισφορά της, η αντοχή της και η σύμπλεξή της με τις ριζικές ανακατατάξεις στις αρχές του 21ου αιώνα και της 3ης χιλιετίας.

Το κομβικό σημείο αυτής της εκθεσιακής πρότασης συνοψίζεται στο αν η σύγχρονη φωτογραφία – φωτογραφική έχει τη δυναμική και την εμβέλεια μιας σύνθετης αποτύπωσης των «πρώτων κινούντων» του ιστορικού γίγνεσθαι ή θα περιοριστεί στα επιφανειακά παίγνια, σε καταγραφές των επιφαινομένων; Πώς σε τελευταία ανάλυση, η ανάδειξη του «ουσιώδους» και του «θεμελιακού» των ανθρώπινων παθών και δράσεων συμπλέκεται με το «αιώνιο» παιχνίδι της μυθοπλασίας και της ιστορικής προσέγγισης;

Τα προαναφερόμενα ζητήματα επιδέχονται διαφορετικές προσεγγίσεις και κυρίως διαφορετικές απαντήσεις – με την παραγωγή φωτογραφικών έργων, που είναι και εντέλει το τελικό και απόλυτο πεδίο εξακρίβωσης της συνεκτικότητας τους. Τα «κελιά» του εκθεσιακού χώρου του metamatic:taf, ως άμεσα υλικά πλαίσια αποτελούν τη μήτρα του αμοιβαίου ελέγχου μεταξύ ιδεών και έργων, θεσμών και φωτογράφων, του τοπικού και του παγκόσμιου, του ουσιώδους και του ελάσσονος.

Συμμετείχαν: Julia Borissova, Amy Friend, Julien Mauve, Diane Meyer, David Southwood, Ayumi Tanaka, Romaric Tisserand, Ελένη Τσαμαδιά, Φωτεινή Χατζημιχαήλ, Amy Friend, Julien Mauve, Diane Meyer, David Southwood, Ayumi Tanaka, Romaric Tisserand, Ελένη Τσαμαδιά, Φωτεινή Χατζημιχαήλ

Επιμέλεια: Δημοσθένης Αγραφιώτης, James Simbouras

Εγκαίνια: Πέμπτη 28.05.2015, 20:30 (είσοδος ελεύθερη)

Διάρκεια έκθεσης: 28.05 – 21.06.2015

Χώρος έκθεσης: Οδός Νορμανού 5, 10555, Μοναστηράκι, Αθήνα

Συνδιοργάνωση: Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας & metamatic:taf

Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ APhF: http://www.photofestival.gr/

 

Επιμέλεια έκθεσης

Δημοσθένης Αγραφιώτης

curator-da

Ο Δημοσθένης Αγραφιώτης είναι ποιητής, εικαστικός καλλιτέχνης διαμέσων (ζωγραφική, φωτογραφική, διαμέσα/intermedia, performance/επιτέλεση, εγκαταστάσεις). Συγγραφέας βιβλίων με δοκίμια και επιστημονικά άρθρα για την τέχνη, την επιστήμη/τεχνολογία, υγεία ως κοινωνικο-πολιτιστικά φαινόμενα και τη νεοτερικότητα. Ατομικές και συλλογικές εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφικής και οπτικής/εικονοσχηματικής ποίησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συμμετοχές σε εκδόσεις, κοινωνικο-πολιτιστικές εκδηλώσεις, ταχυδρομική τέχνη, πολυμέσα και διαμέσα, εγκαταστάσεις (installations) επιτελέσεις (performances), «εναλλακτικές” καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Ειδικό ενδιαφέρον για τις συζεύξεις τέχνης και νέων τεχνολογιών – τεχνοεπιστήμης. Έκδοση φυλλαδίου τέχνης “Κλίναμεν” (1980-90) περιοδικού «Κλίναμεν» (Εκδ. Ερατώ, 1990-94) και παραγωγή βιβλίων – καλλιτεχνημάτων (artists books) “Κλίναμεν”. “Κλίναμεν” ηλεκτρονικό (2001-).

http://dagrafiotis.com

James Simbouras

curator-James-simbouras

Ο James Simburas είναι καλλιτέχνης intermedia και επιμελητής με έδρα την Αθήνα. Πρόσφατες επιμέλειες έργων περιλαμβάνουν: BAD Painting | Unreliable Urban Witness στο Beton7, Edge Condition Sound Art Festival, και Showcase Festival στο Σημείο Θέατρο για το Contemporary Art Showcase Athens.

http://c-a-s-athens.squarespace.com/

 

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες

Ayumi Tanaka


Fotini Hantzimichail


David Southwood


Julia Borissova


Julien Mauve


Romaric Tisserand


Amy Friend


Diane Mayer


Φωτογραφίες από το Metamatic TAF


 

Τύπος

http://www.positive-magazine.com/photography/athens-photo-festival/
http://www.lifo.gr/guide/arts/3193
http://www.photofestival.gr/exhibitions/frames-framing-gr
http://3pointmagazine.gr/reframe-memory
http://www.elculture.gr/en/reframe-memory-frames-and-framing/
http://simplylife.gr/pages/protaseis/article/id/84
http://www.culturenow.gr/38529/to-athens-photo-festival-2015-ksekina-sto-moyseio-mpenakh
http://www.art22.gr/athens-photo-festival-2015reframe-memory/
http://www.artandlife.gr/Athina-athens_photo_festival_2015_reframing_memory
http://cultureloversgr.blogspot.gr/2015/07/reframe-memory-athens-photo-festival.html

 

Athens Photo Festival

International Festival of Contemporary Photography & Related Media

2a098fe3-35fd-43ce-867a-65a939ef55ef

Το Athens Photo Festival αποτελεί το κορυφαίο φεστιβάλ φωτογραφίας της νοτιοανατολικής Ευρώπης και ένα από τα πέντε παλαιότερα στον κόσμο αφιερωμένα στην τέχνη της φωτογραφίας. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, με προσανατολισμό στην Ευρωπαϊκή και διεθνή φωτογραφία, ενισχύει τον αισθητικό και κοινωνικό διάλογο, διασταυρώνοντας επιλεγμένες καλλιτεχνικές πρακτικές που χαρακτηρίζονται για την ιδιαιτερότητα και τη ζωτικότητά τους.

Η επερχόμενη διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί την περίοδο Μάιος-Ιούλιος 2015 και μεταφέρει τον πυρήνα των δράσεών του στο Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο Πειραιώς). Mε νέες ιδέες και προτάσεις που ενισχύουν το διάλογο και την ενεργή συμμετοχή, το πρόγραμμα της διοργάνωσης θα πλαισιωθεί από μια σειρά εκθέσεων και δράσεων που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορους εκθεσιακούς και υπαίθριους χώρους της πόλης.

Η μετατόπιση της περιόδου διεξαγωγής του Φεστιβάλ αναδύθηκε μέσα από την εντεινόμενη διεύρυνση του ρόλου που διαδραματίζει στην εγχώρια και διεθνή φωτογραφική σκηνή. Το Athens Photo Festival εντάσσεται σε ένα διεθνές δίκτυο συνεργασιών και ανταλλαγών και καθιστά την πόλη της Αθήνας έναν από τους πλέον ενδιαφέροντες τόπους για τη φωτογραφική τέχνη.

Το Athens Photo Festival, επιδιώκει να αποτελεί μια διαρκώς εξελισσόμενη πλατφόρμα παρουσίασης των σύγχρονων τάσεων από το χώρο της καλλιτεχνικής φωτογραφίας και του οπτικού πολιτισμού, διευρύνοντας τα όριά του με νέες ιδέες και προτάσεις. Παράλληλα, στοχεύει να λειτουργεί ως ευκαιρία συσπείρωσης και συνεργασίας πολιτιστικών φορέων και θεσμών από διαφορετικές χώρες, με απώτερο σκοπό τις καλλιτεχνικές συνέργειες και ανταλλαγές.

http://www.photofestival.gr/

TAF / the Art Foundation

metamatic taf
To TAF / the Art Foundation άνοιξε τον Μάιο του 2009 ως ανεξάρτητος φορέας με σκοπό την υλοποίηση και τη φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων που σχετίζονται με κάθε μορφή τέχνης, καθώς και ως ένα σημείο συνάντησης ανθρώπων που φέρουν μια σύγχρονη αθηναϊκή ταυτότητα. Στα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας του αποτελεί έναν ενεργητικό χώρο εξωστρέφειας, στον οποίο όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να παραβρεθούν, να συμμετέχουν ή να παρακολουθήσουν δράσεις, έναν ανοιχτό τόπο συνεύρεσης και διαλόγου, προσιτό και προσβάσιμο στο κοινό όλο το χρόνο, επτά ημέρες την εβδομάδα. Στην πορεία του, μέσα από μία διαδικασία συνεχούς ανανέωσης και σε συντονισμό με τις κοινωνικές εξελίξεις, το TAF κατέστησε επίκεντρο της δραστηριότητάς του τη δημιουργία μιας πλατφόρμας συμμετοχικότητας και συνδιαμόρφωσης ιδεών, δίνοντας έμφαση στο διάλογο μεταξύ εφαρμοσμένων και καλών τεχνών και την προώθηση διεπιστημονικών διερευνήσεων.

Μέσα από το έως τώρα πρόγραμμά του, έχει αναδείξει κριτικές δραστηριότητες και αξίες βασισμένες στην ευρηματικότητα, την κοινότητα, τη διαφορετικότητα και την ανάγκη αναστοχασμού πάνω σε θέματα διαχείρισης του καθημερινού, ελκύοντας σταθερά ένα μικτό κοινό όλων των ηλικιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χώρος δέχεται κατά μέσο όρο 200.000 επισκέπτες το χρόνο, οι οποίοι με ελεύθερη είσοδο παρακολουθούν σχεδόν το σύνολο των εκδηλώσεων.

http://theartfoundation.metamatic.gr/