Μάρτιος 2016

Arte, Poesia

DSCN8001-
Τίτλος: Arte , Poesia
Μικτή τεχνική: ζωγραφική, φωτογραφία, υφάσματα // εγκατάσταση 110×160 εκ.
Παραγγελία του Fondazione Bonotto. (βλ. επίσης σελίδα Facebook)
Διάλογος με τον πίνακα του Giorgione  :”Η Καταιγίδα”.
gIORGIONE_TEMPEST
Μπροστά στο έργο, ο Giovanni Bonotto (10/03/2016).
Το έργο περιέχει μια φωτογραφία του ΔΑ εικονίζοντας την οικογένεια Bonotto: τον Luigi και τους γιούς του, Giovanni και Lorenzo.
IMG_8218_cut-

Οκτώβριος 2013

ΚΑΒΑΦΗΣ (Εν γραφαίς, καλές γραφές)

Κείμενο του Δημοσθένη Αγραφιώτη στο Διάστιχο για τη συμβολή του στην έκθεση “Βαδίζοντας με τον Καβάφη”.

«Εν γραφαίς, καλές γραφές»

Όταν ο Samuel Beckett κέρδισε, όπως λέγεται, το βραβείο Νόμπελ της Λογοτεχνίας, ο Παριζιάνος φίλος του ο Cioran, εξέφρασε τη λύπη του, λέγοντας: «Δυστυχώς για το δημιουργό, έγινε κατανοητός». Πλατιά υποδοχή και εύκολη πρόσβαση σε κάποια στοιχεία του έργου του «περίτρανου» και «διάσημου» συγγραφέα σημαίνουν και την άρση ενός πέπλου μυστηρίου, που υποτίθεται καλύπτει τα συγγραφικά εγχειρήματα ; και την εγκατάσταση ενός ψευδο-διαύλου με το λογοτεχνικό έργο; Δημιουργείται έτσι, η ψευδαίσθηση οικειότητας με τον «καθιερωμένο» πια λογοτέχνη, χωρίς να προσεγγίζεται ουσιαστικά το έργο του;
Θα μπορούσε να λεχθεί ότι ισχύει κάτι ανάλογο με τον Κωνσταντίνο Καβάφη, καθώς συχνά οι Έλληνες πολιτικοί παρά την φτώχεια των λόγων τους, χρησιμοποιούν (χωρίς αιδώ) κάποιους στίχους, δίνοντας την εντύπωση ότι ουδέποτε διάβασαν ένα ολόκληρο ποίημα του Αλεξανδρινού. Επίσης, τα ΕΛΤΑ τύπωσαν γραμματόσημα με την εικόνα του ποιητή, μ’ απώτερο σκοπό να τον απομακρύνει από κάθε «περιθώριο» της ιστορίας, της φήμης και του ιδιότυπου τρόπου ζωής;
Για μια εικαστική έκθεση αφιερωμένη στον Καβάφη, πιο εικονιστικό υλικό θα μπορούσε να αποτινάξει τη συμβατική εικονοποιία; Πόσοι και πόσοι ζωγράφοι έχουν προσφέρει παραλλαγές του πορτρέτου του ποιητή με βάση τις φωτογραφίες του; Πέρα από την ποιότητα των απεικονίσεων, πρόκειται για μια μετάφραση του φωτογραφικού συνθέματος σε ζωγραφικό και μόνον; Ή μήπως πρόκειται και για μια απελπισμένη προσπάθεια σύλληψης της συμπυκνωμένης αλήθειας ή ουσίας του βίου του ποιητή ;
Σ’ αυτήν την προοπτική, η συμβολή μου στην έκθεση που φιλοξενείται στο εκθεσιακό χώρο της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης – Bibliotheca Alexandrina, εγγράφεται σε μια προσπάθεια της απαγκίστρωσης από τα πορτρέτα ή τις βιογραφικές πτυχές του ποιητή. (Βλέπε, www.dagrafiotis.com/?cat=10). Τρεις συνιστώσες συλλήψεις συμβάλλουν σ’ αυτή την προσπάθεια.
Η πρώτη: o Καβάφης έζησε τις πολιτιστικές του καταγωγές και αντιφάσεις με ένταση και τις μετέστρεψε σε ποιητικό έργο. σ’ αυτό το πνεύμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πολιτιστικός μεσολαβητής. (βλέπε http://dagrafiotis.com/?cat=10/&paged=4 και Δ.Αγραφιώτη, «Πολιτιστική ποιητική»,Ερατώ, Αθήνα, 2012).
Η δεύτερη: o ποιητής με το χειροποίητο τρόπο έκδοσης και διάχυσης των έργων του προτρέπει στη διερεύνηση του υλικού υποστηρίγματος ή/ και τους εγχειρήματος της γραφής, της ποιητικής γραφής, της καλής-γραφής , μέχρι και στην εξέταση της σύστασης του χαρτιού και της μελάνης. (Δες την ίδια προβληματική για το εκδοτικό εγχείρημα του «κλίναμεν», http:// www.thetis.gr/services/chinamen, http://www.dagrafiotis.com/?p=67).
Η Τρίτη: το 2005 συμμετείχα στην εκδήλωση που οργάνωσε η Bibliotheca Alexandrina, «Imagining the Book International Biennale», με το έργο μου /εγκατάσταση: «Πέτρινο αλφάβητο» – ανήκει πια στη συλλογή της βιβλιοθήκης. Το έργο αυτό αποτελεί ένα σταθμό στη μακρόχρονη έρευνά μου γύρω από τα αλφάβητα, τα αλφαβητάρια και την καλλιγραφία που στοχεύει να εξερευνήσει το φαντασιακό(imaginaire) του γράμματος(lettre) – γραφής και το γράμμα – γραφή του φαντασιακού (Imagining the book –  pdf).
Οι «Καλλιγραφίες Ι, ΙΙ, ΙΙΙ» αναφέρονται σε τρία συνθέματα σε χαρτί χειροποίητο με ενσωματωμένα φύλλα θάμνων και πέταλα λουλουδιών με τις εν-γραφές σινικής μελάνης. Τα σχήματα υπονοούν την γραφή και κυρίως την καλλιγραφία σε άμεση συσχέτιση με την αραβική γραφή – καλλιγραφία. Η παράδοση της καλλιγραφίας στις Αραβικές χώρες και στο Ισλάμ είναι εξαιρετικά ισχυρές και λόγω της απαγόρευσης της αναπαραστατικής απεικόνισης των πραγμάτων. Χωρίς να γίνεται αναφορά στο ό,τι η γραφή του κορανίου είναι ιερή καθώς αποτυπώνει το λόγο του Θεού, σημειώνεται πως η άσκηση της καλής γραφής (θρησκευτικής ή μη) έχει γίνει ένα στοιχείο πολιτιστικής ιδιοτυπίας για τις αραβόφωνες χώρες. Το καλοκαίρι του 2000 έγινε μια μεγάλη έκθεση με τίτλο «Kαλλιγραφία σήμερα – οι Καλλιγράφοι», (“Les Calligraphes”, Ventabren Art Contemporain, Marseille, Γαλλία, επιμελητής Julien Blaine – pdf). Στην οποία συμμετείχε ο Κινέζος Ma Desheng, ο Ρώσος Tolsty (Vladimir Kotliarov), ο Τυνήσιος Abderrazak Sahli και εγώ, και δόθηκε η ευκαιρία να τεθεί το ζήτημα της καλλιγραφίας σ’ ένα κόσμο που έχει κατακτηθεί από τα ψηφιακά συστήματα, γραφής, διάχυσης και επικοινωνίας. (Βλέπε επίσης, το βίντεο ποίημα μου: «Kalligraphein» στο www.thecontinentalreview.com).
Η συμβολή μου στην έκθεση για τον Καβάφη δίνει την ευκαιρία να τονιστεί η ποιητική και η πολιτιστική ιδιοτυπία του πρώτου νεοτερικού Έλληνα ποιητή, καθώς θεωρείται ότι ο Αλεξανδρινός λειτουργεί σαν ένα νησί- φάρος που το περιβάλλουν τα ισχυρά πολιτισμικά ρεύματα, που σχετίζονται με την ποιητική γραφή και την καλλιγραφία, τόσο στο επίπεδο των ιδεών και του λόγου ,όσο και στο επίπεδο των υλικών εκδηλώσεων όπως αυτά της ποιητικής και της ζωγραφικής.

Δημοσθένης Αγραφιώτης
Ποιητής, Καλλιτέχνης διαμέσων
(Οκτώβρης,2013)

Περισσότερα για την έκθεση:
http://dagrafiotis.com/?p=2288
http://www.technohoros.org/index.php/el/trexon-project/88–20102013-
(με φωτογραφίες των έργων)


Η συμμετοχή του Δημοσθένη Αγραφιώτη
27 x 60 εκ. – σινική μελάνη σε χειροποίητο χαρτί


8 Μαΐου - 27 Ιουλίου 2013

The lying on the floor

DA’s NY performance presented at the exhibition

The lying on the floor, abandoned to lie

An exhibition about material in Performance Art
formed by E.P.I. Zentrum Cologne and Sibylle Ettengruber MAERZ-Gallery Linz and more than 80 artists around the world.
venue: Künstlervereinigung MAERZ,
place: Eisenbahngasse 20, Austria – 4020 Linz
date: 8. May till 27. July 2013 / Tu. – Fr. 3:00 – 6:00 pm / Sa. 1:00 – 4:00 pm

Three different currents are to unify in this presentation.
The first one is the infinite multiplicity of what material is and can be, and the second one shows up in the
question of what and how material appears and the third stream forms itself in the multiplicity of the
applicable regulations.
Which structure of order is the most sensible production of meaning and how the existing material enters
into a transfer and combination will be seen.
The structural limitation is the body of people acting and in this case especially the visible part.
Mental – and physical – and energetic views are kept back for further presentations and outsourced here.
The diagrammatic exhibition brings together about 80 artists from around the world. These have sent
documentary material from their own works and their practice of performance and life art. Photos, texts
and relics form the body of the exhibition.
Contrapuntal these materials will be grouped into ethnographic and anthropological photographical views
of human action.
Reasonable is an incompleteness , which is also due to the vitality of the human body, and the vitality and
momentum of the material.
During the display a blog is installed – http://thelyingonthefloorabandonedtolie.blogspot.co.at/
Have also a view on the webpage of the E.P.I. Archive: http://www.asa.de/asa_broschure.pdf
Info: www.asa.de / www.maerz.at

Exhibition’s concept: pdf

DA’s photo documentation


1996 | Μέγαρα

Αγκαθωτό αλφάβητο


Γλυπτό-εγκατάσταση. 9η Διεθνής Μπιενάλε γλυπτικής 1996-1997, με θέμα: “Η αξία στον Διάλογο. Μεταλλαγές της εικαστικής Γλώσσας”. Με τη βοήθεια της Ινώς Αγραφιώτη. Προβολή του Video “24, Πιντεο, Βοίηση”, Σκιρώνιο Μουσείο Πολυχρονοπούλου, Μέγαρα και Κηφισιά, 25/5-20/9/1996.

2011 | Καντώνα, Δραπετσώνα

XTC


“XTC project” – “Nextbus stop”, (XTC/Xiazhou Transport Company), οργάνωση-επιμέλεια Franck Gerlitzki με το EMC Art Center, Beijing Guangzhou, Athens, San Francisco, (From Guangzhou to the world), εγκατάσταση-επιτέλεση/ installation – performance, σε συνεργασία με τον  “Hope” (έλληνας  καλλιτέχνης), 28/04/2011, Δραπετσώνα – Πειραιάς, Ελλάδα. (Φωτογράφος Γιάννης Σπαβέρης ).


2003 | Αθήνα

Οριγκαμί


Συμμετοχή στην Έκθεση “Εικονογραφές”, Οργάνωση: Μάνος Στεφανίδης, «Ελληνοαμερικανική Ένωση» και Αίθουσα τέχνης «Μήλο».

Χartιά – οριγκαμί

Είναι δυνατόν να λεχθεί ότι η τέχνη αποτελεί καταρχήν μηχανισμό μεταμόρφωση πρώτης ύλης:  (εδώ τα γιαπωνέζικα χαρτιά) Τα «Χartιά» από την Ιαπωνία λειτουργούν ως μεταφορά και ως αναφορά στη φύση του καλλιτεχνικού ενεργήματος. Ο Βαν Γκογκ θαύμαζε τους Γιαπωνέζους για την προσοχή τους στην λεπτομέρεια και για τις δεξιότητες τους στην παραγωγή αντικειμένων έργων τέχνης.    Τα «οριγκαμί» αποδίδουν τιμή στη γιαπωνέζικη παράδοση, σε συμφωνία με τον ολλανδό ζωγράφο, και ταυτόχρονα στο χαρτί καθεαυτό, ως στήριγμα της γραφής, και της ζω-γραφικής, αλλά και ως πρώτης ύλης.

Δημοσθένης Αγραφιώτης


2006 | Αθήνα

Ugarit

Σιτηρά και εικόνες γραφές-εικόνες, εγκατάσταση, Gallery, Diana Down Town, συλλογική Έκθεση, Αθήνα, 05/2006.


2005 | Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος

Πέτρινο αλφάβητο


“Πέτρινο αλφάβητο”, εγκατάσταση, Βiennale Αλεξάνδρειας 2005. (Το έργο παράμεινε στη Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας).