16 Ιουνίου 2011 | six d.o.g.s., Αθήνα

Jazz N’ Poetry @ six dogs

ΔημοσθένηςΑγραφιώτης /Τηλέμαχος Μούσσας
(Six DOGS, Αθήνα – 12/06/2011)
«Τζαζ, ποίηση»
Tilemachos Mousas + Dimosthenis Agrafiotis Live
+ FREE SUNDAY BBQ
Κυριακή 12 Ιουνίου στις 21:30 (bbq στις 19:00)
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

“Τζαζ, ποίηση” / “Jazz, poetry”

Στο ερώτημα «ποιο είναι το μέλλον της μουσικής τζαζ;» ο Leo Smith απάντησε ότι «η τζαζ θα αποικήσει κάθε είδους μουσικής και τέχνης». Με μιαν άλλη έκφραση, η τζαζ- θα είναι «φυσικό», «αναμενόμενο»- να βρίσκεται σε κάθε μουσική ή καλλιτεχνική πρακτική, όπως δηλαδή η πληροφορική βρίσκεται σε κάθε δράση (και μηχάνημα) της σύγχρονης ζωής. Θα μπορούσαμε ίσως να διατυπώσουμε τα ίδια ερωτήματα για την ποίηση.

Η αλληλόδραση τζαζ και ποίησης έχει ήδη μια ιστορία κι οπωσδήποτε θα έχει μέλλον λαμπρόν. Το θέμα δεν είναι εδώ αν οι ποιητές αγαπούν την τζαζ ή αν εμπνέονται από αυτήν. Η πρόκληση είναι πιο σύνθετη: πώς τα δύο εγχειρήματα ανταλλάσσουν διαδικασίες και στρατηγήματα στην παραγωγή των αντίστοιχων καλλιτεχνικών προιόντων; Πώς ο ήχος και το νόημα των λέξεων ενεργοποιούν τη μουσική φρασεολογία της μουσικής τζαζ; Πώς οι ρυθμοί της τελευταίας συνεργάζονται ή όχι με τους ρυθμούς των ποιητικών κατασκευών; Πώς το στοιχείο της προφορικότητας διαχέεται στην ποίηση και τη μουσική τζαζ; Πώς η θεματική των τραγουδιών αλληλεπιδρά στην σύζευξη ποίησης και τζαζ; Πώς η τζαζ οδηγεί την ποίηση σε πιο επιτελεστικά μονοπάτια; Τι μπορεί να είναι το «Τζαζ – ποίημα»(jazz poem /jazz related poems);

Το περιοδικό “Jazz and Poetry” που εκδίδει ο Steve Dickison στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ καταγράφει την αλληλοτομή των δυο καλλιτεχνικών συμπάντων, παρουσιάζοντας απόπειρες και περιπτώσεις συνεργασιών ποιητών και μουσικών. Επίσης παρουσιάζει δοκίμια για τη σύζευξη των δυο εκφραστικών δυνατοτήτων. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες κοινές προσπάθειες και η ανέλιξή τους στο χρόνο αποτελούν την εγγύηση για τη γονιμότητα της σύμπλεξης ποίησης και τζαζ. (Βλέπε επίσης: jazzstudiesonline.org, www.jstor.org/stable/3300432 καθώς Sascha Feinstein, “A Bibliographic Guide to Jazz Poetry”, Westport, CT: Greenwood, 1997).

Η ιστορία της σύμπλεξης άρχισε εδώ και 100 χρόνια. Μερικά παραδείγματα (“Pinetop’ s Boo” – Pine Top Smith, “Anamule Dance” – J.R. Morton, “Such Sweet Thunder” – D. Ellington, “Weary Blues” – Mingus and Hughes, “Manhattan” – G. Russell, “Blue” – K. Nordine, “Pop Top 40”, B. Marsalis, “Mexico City Blues” – J. Kerouac, “Walk on the Wild Side” – L. Reed.

Η εκδήλωση «Τζαζ, ποίηση»(12/06/2011) θα είναι ευκαιρία για μια αναδρομή στην ιστορία αλλά κυρίως ένα άνοιγμα για το μέλλον των δυο επιτελεστικών (Performative) καλλιτεχνικών πεδίων.

Στην εκδήλωση της 12/06/2011 συμμετείχαν:
Δημοσθένης Αγραφιώτης : ποιητής_επιτελεστής(performer)
Τηλέμαχος Μούσας: ηλ. κιθάρα, theremin
Νίκος Γιούσεφ: ηλ. μπάσο , μουσικό πριόνι
Χρήστος Λιάτσος: ντραμς
Ilan Manouach: tenor sax
Λάμπρος Πηγούνης: live electronics
Περισσότερες πληροφορίες:
six d.o.g.s
Αβραμιώτου 6-8
Μοναστηράκι
Αθήνα
T: +30 210 3210510
W: http://sixdogs.gr

elculture.gr – “Η ποίηση είναι άσκηση πάνω στο χρόνο, την επινόηση και τη φαντασία, άρα η απαρχή της πολιτικής”

Κείμενο: Γιώργος Καρράς

Είναι απορίας άξιο, πως, ένας (μεταξύ πολλών άλλων) καλλιτέχνης τόσο εκκωφαντικά ιδιαίτερος, με τέτοια εργογραφία και φήμη στο εξωτερικό, να έχει περάσει σχεδόν απαρατήρητος από το φιλοθεάμον ελληνικό κοινό και να έχει ελάχιστα συζητηθεί στους λεγόμενους καλλιτεχνικούς κύκλους. Ούτε λόγος βέβαια για περαιτέρω προβολή του από τα μεγάλα media. Κι όμως ο Δημοσθένης Αγραφιώτης έχει γράψει αμέτρητα βιβλία, κείμενα, δοκίμια και επιστημονικά άρθρα για την επιστήμη την τέχνη και την υγεία. Τα ποιήματα του έχουν εκδοθεί σε Γαλλία, Αγγλία, Πορτογαλία και Τουρκία, έχει κάνει επιμέλεια σε εκθέσεις, ενώ μέχρι το ’90 ήταν εκδότης του περιοδικού Κλίναμεν. Από το 93 κι έπειτα, ξεκινά την έρευνα και αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στις Επιτελέσεις όπως λέει ο ίδιος για το Performance. Τελευταία συμμετέχει ως επιτελεστής σε μουσικά δρώμενα συνδέοντας την ποίηση με την τζαζ αλλά και το θόρυβο, ενώ ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις συζεύξεις τέχνης και νέων τεχνολογιών – τεχνοεπιστήμης.  Οι φωτογραφίες και τα έργα ζωγραφικής του έχουν εκτεθεί σε μουσεία και γκαλερί σε όλο τον κόσμο, παντού. Τονίζω το παραπάνω γιατί ο Αγραφιώτης είναι πραγματικά ένας πολίτης-καλλιτέχνης του κόσμου, έχει συνεργαστεί με σπουδαίους ανθρώπους και είναι αγαπητός παντού, από το Τόκιο και το Ελσίνκι ως την Βενετία που βρέθηκε πρόσφατα για τη Μπιενάλε. Από’ κεί απάντησε στα greeklish, ευγενικά και σχεδόν τηλεγραφικά σε κάποιες όχι και τόσο ξεκάθαρες ερωτήσεις.

ελc: Δημοσθένης Αγραφιώτης. Επάγγελμα:
Δημοσθένης Αγραφιώτης: Ποιητής, intermedia artist, performer. Επίτιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας.

ελc: Crrrisis-Grrreece…συχνά «παίζετε» με λέξεις και έννοιες
Δ.Α.: Ως ποιητής δουλεύω με τις λέξεις σαν πρώτη ύλη. Δηλαδή με τα γράμματα που τις απαρτίζουν, τους ήχους και τις ομοιότητες. Τις παρ-εξηγήσεις και τα ολισθήματα της γλώσσας.

ελc: Dada, fluxus, σουρεαλισμός. Σας έχουν επηρεάσει ή έχετε ταυτιστεί;
Δ.Α.: Έχω επηρεαστεί κυρίως από τα δύο πρώτα. Το ερώτημα όμως είναι πως τα δύο αυτά ρεύματα, μπορούν να προκαλέσουν νέες πρωτοβουλίες σε έναν κόσμο κρίσεων χωρίς ισχυρή κρίση – ακόμα και στην Ελλάδα που δεν τα γνώρισε σε βάθος.

ελc: Δώστε ένα ορισμό για τα παρακάτω:

-Επιτελέσεις
Τελετή χωρίς θρησκεία. Ανταλλαγή ενέργειας με το κοινό. Δημιουργία καθρέφτη για τον καλλιτέχνη και το «κοινό».

-Θρησκεία
Μόνο με το ιερό όταν τίθεται ζήτημα για το βέβηλο.

-Αυτοσχεδιασμός
Έχοντας προηγουμένως δημιουργήσει ένα δομημένο σύμπαν που προβλέπει και τον αυτοσχεδιασμό, την ένταση της στιγμής και την συμμετοχή του κοινού.

-Ευ Ζην
Ζώντας με αναφορές στον Εμπεδοκλή και τον Επίκουρο. Αταραξία, φιλία και άνοιγμα στο άγνωστο.

-Ιντερνετ
Εργαλείο με δύναμη και ατέλειες.

-Ψυχαγωγία
Ταξίδια, clever art.

ελc: Ποιο από τα έργα σας (συνολικά, ή σε κάθε κατηγορία) θεωρείτε ότι μπορεί να έχει ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή στο κοινό;
Δ.Α.: Στην Αμερική η ποίηση μου, στη Γαλλία τα intermedia (διαμέσα) και ο συνδυασμός των πολλαπλών εκφράσεων μου. Στην Κίνα η απασχόληση μου με τα γράμματα σε σχέση με τα ιδεογράμματα και στην Ιαπωνία η επιτέλεση και η φωτογραφία. Στην Ελλάδα …

ελc: Τι επιδιώκετε ή αντιμετωπίζετε στις συνεργασίες/συναντήσεις σας με τόσες διαφορετικές κουλτούρες;
Δ.Α.: Συνεχή διάλογο με τη διαφορά κάθε μορφής. Συνεχή αναζήτηση της ου-τοπίας και της ου-χρονίας. Λελογισμένη αθωότητα για να έρθει το διαφορετικό.

ελc: Πολιτική στην Τέχνη-Τέχνη στην Πολιτική.
Δ.Α.: Η ποίηση είναι πυκνή και μακροχρόνια πολιτική. Η ποίηση είναι άσκηση πάνω στο χρόνο, την επινόηση και τη φαντασία, άρα η απαρχή της πολιτικής.

ελc: Θαυμάζετε κάτι;
Δ.Α.: Την πλαστικότητα του ανθρώπινου πνεύματος σε κάθε σημείο του πλανήτη.

ελc: Θυμώνετε με κάτι;
Δ.Α.: Με τους μικρόνους και τους αδαείς πονηρούς.

ελc: Πως τα πάτε με την νέα γενιά μουσικών αλλά και με τη μουσική με «νέα μέσα» γενικότερα;
Δ.Α.: Μαθαίνω πολλά απ’αυτούς – απόλυτη ευγνωμοσύνη σε αυτούς. Τα νέα μέσα είναι ένας τεράστιος χώρος έρευνας που όμως απαιτεί μια προβληματική υψηλού βαθμού πολυπλοκότητας. Είναι ισχυρά, γι” αυτό χρειάζεται μια σύνθετη καλλιτεχνική προσέγγιση, ατομική και συλλογική.

ελc: Στις 12 Ιουνίου εμφανίζεστε σε έναν χώρο ιδιαίτερα αγαπητό στο νεανικό και ανήσυχο κοινό της πόλης. Τι θα παρουσιάσετε;
Δ.Α.: Ποιήματα μορφοποιημένα με ρυθμούς, ποιήματα επιτελεστικά, ποιήματα εικονοσχηματικά σε σχέση με τις αναζητήσεις του Τηλέμαχου Μούσα και των συνεργατών – ένας τόπος τομής ποίησης και τζαζ.

Φωτογραφίες της συναυλίας


Φωτογραφίες της συναυλίας